2023-05-09

Hur skapar vi en mer välkomnande gamingvärld?

Ett filtreringsfilter eller en svordomstabell? Det var några av lösningarna elever i Åk 5 hade på DreamHacks utmaning. 

På uppdrag av DreamHack och Ung Företagsamhet Jönköping har eleverna arbetat med projektet ”En mer välkomnande gamingvärld för alla”. De har under våren arbetat med projektet i skolan och nu var det dags att presentera lösningarna för juryn, där biljetter till DreamHack Summer stod på spel.

Gamingvärlden för samman människor i hela världen. Det skapar en gemenskap men spelglädje och nya vänner. Ett problem inom gamingvärlden är dock att det inte alltid är så välkomnade kultur och det förekommer ofta ett hårt språkbruk mellan spelarna. Något som har uppmärksammats av eleverna som deltog i utmaningen.

Totalt 11 bidrag presenterades för juryn bestående av Christoffer Melin Holmberg (DreamHack), Filippa Ahlberg (Gameffect Esport) och Martina Bohl (Destination Jönköping). Där fokus var att uppmana spelare att använda mindre svordomar när de spelar. Lösningarna bestod av allt från tävlingar till filtreringsfilter. Det vinnande förslaget blev en svordomstabell där spelarna får poäng utefter sitt språkbruk.

- Det var så kul att få vara med i juryn och lyssna in alla kreativa bidrag från eleverna. Fint att se så många nyskapande idéer kring hur man kan skapa ett vänligare klimat med trevligare språk i gamingvärlden, säger Martina Bohl, projektledare för City of DreamHack.


Nyheter